A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

Шанувальникам сала, і не лише їм, присвячуєтьсяСало — універсальний цілитель! Кількість незамінних для організму мікроелементів, які містяться в салі, неможливо отримати з інших продуктів.   Міф щодо холестерину — давно розвінчано, він від мучного т

Дата: 03.06.2020 08:36
Кількість переглядів: 1410

Шанувальникам сала, і не лише їм, присвячується

  Сало — універсальний цілитель! Кількість незамінних для організму мікроелементів, які містяться в салі, неможливо отримати з інших продуктів.

  Міф щодо холестерину — давно розвінчано, він від мучного та солодкого, а сало в помірних дозах несе тільки користь та здоров’я!

  Сало — продукт загадковий! У одних при вигляді сала одразу слинка тече, а інші — відвертаються. Але справжньому українцю ніяка закуска не смакує так як сало! А чи відомо вам, що крім гастрономічної цінності, салу притаманні дуже корисні для нашого організму властивості і корисність сала обмежується лише його непомірною кількістю? У чому ж секрет корисності сала?

  Періодично можна почути рекомендації дієтологів відмовитись від споживання сала, мотивуючи тим, що в салі високий вміст жирів. Але жир жирові не рівня. Чим унікальне в цьому сенсі сало, то це в першу чергу тим, що містить цінні поліненасичені жирні кислоти – лінолеву, ліноленову та арахідонову. Перші дві відсутні у вершковому маслі, а остання не міститься в рослинній олії.

  Що стосується ненасичених жирів, то, безперечно, холестерин у салі є. Але значно більше в салі лецитину, який чудово впливає на мембрани клітин, надає міцності стінкам судин, попереджуючи розвиток такого небезпечного атеросклерозу, дуже корисний для мозку та розумової діяльності.

  Для порівняння: в 100 грамах сала міститься 60 міліграмів холестерину, в яловичині — 67, телятині — 84, м’ясі птиці — 113, маргарині — 186, вершковому маслі — 244, яєчному білку — 1560, риб’ячому жирі — 5700 міліграмів.

  Корисні властивості сала для здоров’я людини

  Сало — джерело незамінних для нашого організму тваринних жирів, і, зазвичай, об’єкт прискіпливої уваги дієтологів та лікарів.

  Сьогодні існують як противники вживання даного продукту, так і навпаки - ярі захисники.

  Для багатьох слов’янських народів сало вже декілька тисяч років є головною стравою на всі випадки життя.

  Свиняче сало рекомендується тим, хто хоче покращити інтелектуальну діяльність та укріпити імунну систему.

  В салі сконцентровані різноманітні біологічно активні речовини, антиоксиданти та вітаміни А, Д, Е, мікроелементи, насичені та жирні кислоти. Найцінніша з кислот – арахідонова. Вона покращує мозкову активність, стимулює роботу нирок, серця, нормалізує показники крові та виводить залишки шкідливого холестерину.

  До того ж, сало дуже калорійне, тому, з’ївши 30-40 грам цього продукту, можна швидко наситити організм, зарядивши його необхідною енергією, та запустити роботу травної системи, сприяючи очищенню організму.

  Сало має антиракові властивості, воно ідеально підходить для зв’язування радіонуклідів та виведення токсинів із організму. Саме в салі в оптимальній і добре засвоюваній кількості міститься селен, який перешкоджає утворенню ракових клітин і допомагає підвищити потенцію. Чимало людей відчувають дефіцит цієї речовини, а спортсменам, вагітним та матерям-годувальницям цей мікроелемент просто життєво необхідний. До речі, в часнику, який так смакує разом із салом, також багато селену.

  Цікавий факт про сало. Саме корисне сало – 2,5 см під шкіркою. За часів Радянського Союзу до щоденного меню члена ЦК партії входило 50 г сала одразу з-під шкірки.

  Скільки ж можна споживати сала? Питання, чи товстішають від сала, риторичне. Товстіють не від самого сала, а від кількості спожитої їжі. При малорухливому, сидячому способі життя, можна споживати від 30 до 100 г сала на добу. Якщо вже є зайва вага, споживання сала варто обмежити до 10- 30 г. Найкраще їсти сало із чорним або цільнозерновим хлібом та овочами.

  А ось декілька народних рецептів «салотерапії»

  • При болях в ногах та суглобах. На ніч натріть хворі суглоби розтопленим салом, накладіть теплу пов’язку та залиште компрес на всю ніч. Замість смальцю можна використовувати старе сало, перемелене через м’ясорубку, додавши невелику кількість меду. Повторіть впродовж тижня. Очевидна користь сала при порушені рухливості суглобів після травми. В таких випадках 100 г свинячого жиру змішують зі столовою ложкою кухонної солі та втирають в ділянку суглоба, закутують.
  • Для жовчного міхура. Регулярне вживання 15-20 г сала в день сприятиме скороченню жовчного міхура та кращому відтоку жовчі.
  • При зубному болю. До хворого зуба на 30 хвилин прикладіть кусочок несоленого сала . Біль вщухне.
  • При хворобах легень. При бронхіті та пневмонії готують суміш із 100 г свинячого смальцю, 15 г соку алое, 100 г вершкового масла, 100 г меду та 50 г порошку какао. Все ретельно перемішати та приймати по 1 столовій ложці на стакан гарячого молока 2 рази на добу.
  • При маститі. Старе сало прикладають до хворої ділянки та накладають пов’язку. Найдоцільніше цю процедуру проводити на ніч.
  • При п’ятковій шпорі. До 100 г старого несолоного сала додати свіже куряче яйце, 100 г оцту, 1 ч. ложку меду. Дати настоятися в темному місці до повного розчинення сала та яйця.

  Потім розпарити хвору ногу і прикласти на ніч примочку. Щоб підсилити дію, спати краще в шкарпетках. Через тиждень таких процедур шпора перестане турбувати.

  За матеріалами Інтернет видань підготувала А.Герасименко

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень