A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

17 квітня – Український День довкілля День навколишнього середовища.

Дата: 15.04.2021 08:17
Кількість переглядів: 98

17 квітня – Український День довкілля

День навколишнього середовища відзначається в Україні щорічно у третю суботу квітня з 1998 року згідно указу Президента України «Про День довкілля». Свято було задумано на честь Стокгольмської конференції з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху, оскільки цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) – Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором і ідеологом всесвітнього Дня довкілля.

Головна мета свята – підвищення рівня свідомості українців в питаннях, що стосуються збереження безпеки навколишнього середовища. Адже стан природи навколо нас залежить від дій кожного з нас,  необхідно, щоб зростаюче навантаження на природні системи життєзабезпечення планети не сягнуло критичної точки.

 Після недавніх досліджень з’ясувалося, що найчистіше повітря в світі «живе» на острові Тасманія, який знаходиться поруч з континентом Австралія. На початку цього тисячоліття Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала звіт про забруднення навколишнього середовища. Результати дуже сумні.  Середньостатистичний автомобіль виробляє більше 0,5 кілограм відходів у вигляді газу менше, ніж через кожні 35 кілометрів шляху. Всього чотирьох літрів машинного мастила досить, щоб було отруєно понад 4 мільйона літрів чистої питної води. Виробництво металу є джерелом 6% всієї емісії вуглекислого газу в атмосферу нашої планети. На пересилку спаму щорічно витрачається 33 мільярда кВт/год електроенергії, що супроводжується викидом в атмосферу близько 17 мільйонів тонн вуглекислого газу (як три мільйони автомобілів). Такої кількості електроенергії достатньо для електропостачання 2,4 мільйона будинків.

Щорічні аналізи стану факторів навколишнього середовища у Вінницькій області засвідчують тенденцію зростання показників стану забруднення питної води, води поверхневих водойм, грунту, атмосферного повітря, що сприяє виникненню серед населення не тільки інфекційних хвороб, але і неінфекційних захворювань, алергізації організму, зниженню імунітету, розвитку захворювань серцево - судинної системи та інших захворювань.

Якість атмосферного повітря з року в рік погіршується. Моніторинг за його станом  здійснюється  на території 171 населеного пункту області. В  2020 році  7,2% проб не відповідає  нормам, в  2019р. -6,9%,  2018р. – 5,3%, в 2017р. – 2,9%.        Найвища питома вага інгредієнтів з перевищенням ГДК :

в міських поселеннях реєструеться по пилу, оксиду вуглецю , фенолу і його похідних, азоту діоксиду , формальдегіду .

в сільській місцевості  - по пилу , оксиду вуглецю ,формальдегіду , сірчистому ангідриду ,азоту діоксиду

 Особливе занепокоєння викликає погіршення якості питної води, яку споживає населення області. За результатами аналізу спостерігається погіршення якості і безпечності питної води в порівнянні з показниками  минулих років по мікробіологічних    та по санітарно - хімічних показниках. Якщо в 2013 році показник мікробіологічного забруднення водопровідної води складав 4,9%, то вже в 2020 році він склав 12,5% (виявлені бактерії групи кишкової палички). По хімічних показниках питома вага нестандартних проб зросла з 3,3% у 2013 р. до 13,8% у 2020р.

 По децентралізованому водопостачанню показник питомої ваги проб води, що не відповідали нормативам по мікробіологічних показниках, зріс з 18,6% в 2013році до 39,3% в 2020році (в 2019р. – 38,3%), по хімічних показниках - з 14,2% до 44,2% відповідно (в 2019р. – 44,8%) (невідповідність вимогам по вмісту нітратів, загальній жорсткості, органолептичних показниках).

Погіршилась якість води і  поверхневих водойм як по санітарно – хімічних, так і по мікробіологічних показниках. Порівняно з 2013 роком, показники невідповідаючих гігієнічним вимогам проб в 2020 році зросли  як  по мікробіологічних так і по хімічних показниках. Протягом останніх років збудники  інфекційних  хвороб в пробах води водойм не виявлялись. Майже щорічно виявляються гельмінти, небезпечні для здоров´я людей.

Якість грунту також погіршилась . Відсоток проб грунту, забруднених солями важких  металів, в порівнянні з 2019 роком, збільшився з 31,6% до 41,7%.

Вище наведені цифри свідчать про  значне погіршення стану довкілля в нашій області, а відзначення Дня довкілля  кожного року допомагає привернути увагу суспільства до проблем довкілля і підкреслює гостру необхідність у зміні відношення людини до раціонального використання та відтворення природних ресурсів.

Довкілля – це всі живі та неживі об’єкти, що природно існують на Землі, або в деякій її частині. Земля, вода, повітря, флора і фауна – все це довкілля, на стан якого впливає маса чинників – головну загрозу довкіллю становить людина – її байдужість, безкультур’я і безмежна жадібність.

Давайте згадаємо, що ми всі живемо на одній планеті і, забруднюючи природу, ми шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. Тому з такої прекрасної нагоди зробимо хоча б один крок на покращення стану довкілля. Кожен для себе повинен знайти шляхи для покращання навколишнього середовища. Можливо, хтось прибере сміття в своєму дворі, а дехто просто не залишить слідів свого перебування на природі. Але разом ми зробимо навколишнє середовище кращим, і надалі не забуватимемо про його охорону та збереження природних скарбів.

Заст. генерального директора Л.О.Рябова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень