A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

Постковідний синдром – життя до та після!

Дата: 21.04.2021 13:00
Кількість переглядів: 95

Три мужчины и женщина умерли от коронавируса в Новосибирской области за  сутки | ЧС-ИНФОЛікарі та вчені в різних країнах світу дедалі частіше говорять, що у багатьох випадках перемога над хворобою означає лише, що людина вижила.

Число людей, хворих на коронавірус, у світі наближається до 11 мільйонів, понад пів мільйона людей померли від нової хвороби, що отримала назву COVID-19, і майже 6 мільйонів одужали. У більшості ( 80%) людей хвороба проходить у легкій формі, у 15% – у важкій формі, 5 % хворих мають фатальний перебіг. 

Але наслідки можуть бути настільки серйозними, що вимагатимуть ще тижнів та місяців реабілітації, бо новий вірус вражає не лише легені, але і серцево-судинну систему, і систему травлення, і сечову систему, і нервову систему пацієнта! 

Серед основних проблем зі здоров’ям у перехворілих на COVID-19 експерти виділяють стенокардію і аритмію — ці захворювання серця можуть з’являтися безпосередньо через вірус, а також через те, що пацієнти довго перебували на постільному режимі та апараті керованого дихання.

До інших тривалих наслідків коронавірусу відносяться: синдром вірусної втоми, порушення м’язових функцій-зниження м’язевого тонусу, розлади функції органів травлення і низка проблем із психічним здоров’ям, зокрема депресія, безсоння і різні зміни когнітивних функцій.

Дані про наслідки коронавірусної хвороби ще довго будуть збиратися, аналізуватися, але вже зараз відомі основні ускладнення, які можуть чекати пацієнтів, які перенесли коронавірусну інфекцію:

Зниження дихальної функції – задишка, нестача повітря, сухий рефлекторний кашель.

Загроза легеневого фіброзу – стан, при якому легенева тканина замінюється на сполучну. В результаті легкі втрачають здатність захоплювати кисень, розвивається дихальна недостатність.

Імовірність ураження судин міокарда, нирок та інших органів – COVID-19 викликає запальні процеси в ендотелії судин, що призводить до порушення мікроциркуляції. В першу чергу страждають органи з великою кількістю капілярів.

Депресивні стани від пережитого стресу, порушення процесів засинання та загострення хронічних захворювань.

Сьогодні більшість лікарів світу стверджують, що реабілітація після перенесеної коронавірусної хвороби потрібна всім- і тим, хто переніс в легкій формі і тим, хто хворів тяжко!

Деякі пацієнти приходять в норму швидко, а для інших коронавірус може стати початком тривалих проблем зі здоров’ям. Вік, стать і супутні хвороби збільшують ризики зі станом здоров’я в майбутньому. А швидкість відновлення залежить від інтенсивності та тривалості проведеного лікування.

Людина, котру виписали з лікарні або така, що отримала лікування вдома, ще не є повноцінно здоровою, далі потрібно пройти шлях реабілітації, шлях остаточного одужання та соціальної адаптації.

Варто розглянути два найбільш важливих типи реабілітації: перший – це пульмонологічна реабілітація, тобто відновлення життєвого об’єму легень, що досягається за допомогою дихальної гімнастики та фізіотерапевтичних процедур. Другий – загальна реабілітація, що полягає в турботі про організм, Вам потрібен час,не може людина після важкого захворювання на СOVID-19 почати знову виконувати активні навантаження, вийти на роботу, займатися домашнім господарством і таке інше. Потрібно відновити функції легень та інших життєвоважливих органів, які беруть участь в зниженні рівня інтоксикації, наприклад, відновлення функції нирок і печінки.

Необхідно реально серйозно поставитися до відновного процесу після СOVID-19 і не поспішати входити в звичайний ритм життя, наголошують медики.

Відновлення триває тижні і місяці. Сьогодні лікарі говорять про мінімальний 6 тижневий період реабілітації – п’ятиріччя за три роки не здійснене!

Значущим аргументом на користь відновлювальної терапії є те, що деякі органи – нирки, печінка, шлунково-кишковий тракт, селезінка,  серце і серцево-судинна система можуть зазнати безповоротних втрат у людей, які  перенесли захворювання СOVID-19 в особливо важкій формі або перебуває в групі ризику. Лікарі говорять, що хвороба накладе додаткове навантаження не лише на пацієнтів, але і на їхні родини та на ресурси суспільства та  країни.  Вчасно розпочата реабілітація дозволить швидко і в максимальному обсязі повернути звичний спосіб життя! Наша програма реабілітації – це суперсучасна реабілітація, яка проводиться амбулаторно або в умовах комфортного денного стаціонару  під чуйним контролем цілої команди експертів відновної медицини.

Що входить в програму реабілітації?
Консультація лікаря загальної практики і фізичного терапевта. Якщо потрібно, залучаються вузькопрофільні фахівці: невролог, кардіолог, ендокринолог.

Аналіз загальних показників здоров’я – лабораторні та інструментальні дослідження, включаючи КТ, МРТ, УЗД (за показаннями). 1.Проведення проб толерантності до фізичного навантаження. 2.Розширене обстеження функції дихання ( комп’ютерна спірометрія). 3.Персональний план відновлення на основі отриманих даних.

В межах програми:
Індивідуальні фізіотерапевтичні та ЛФК програми (мінімум 12 занять, які можна проводити як в амбулаторно-поліклінічних умовах  так і вдома ). До них входить дихальна гімнастика, вправи для зміцнення легень, серцево-судинної системи.

Розробка індивідуального раціону харчування, нутритивна підтримка! Лікувальний масаж. Вплив в області грудної клітини покращує кровообіг, лімфовідтік , харчування тканин. Остеопатичний масаж. Консультації психолога.

Діагностика та лікування засновані на принципі зворотнього біологічного зв’язку!

Результати реабілітації:
Швидке відновлення дихальної системи. Зміцнення імунної, серцево-судинної систем. Приплив сил та життєвої енергії, підвищення активності і тонусу. Повне повернення до звичного життя.

В медичній реабілітації нема рекордів та строків! Не дозволяйте, щоб коронавірус розділив ваше життя на «до» і «після». Ми завжди поруч! 

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень