A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

Керівники закладів «первинки» взяли участь у круглому столі «Роль первинної ланки медичної допомоги у сфері протидії туберкульозу»

Дата: 17.09.2021 08:56
Кількість переглядів: 89

Спікерами зустрічі стали  - Олександр Служивий – директор КНП «Вінницький обласний клінічний фтизіопульмонологічний центр», його заступник з медичної частини – Світлана Андрушенко, Ніна Гончар -   завідувачка  інформаційно-аналітичного відділу медичної статистики КНП «ВОКФПЦ ВОР», а також Володимир Мацера – завідувач відділення медикаментозно стійкого туберкульозу фтизіопульмонологічного Центру.

Учасники обговорили нормативне врегулювання та механізми фінансування протитуберкульозної допомоги населенню. Розглянули також організацію амбулаторного лікування туберкульозу  сімейними лікарями та вимоги до клінічного ведення випадку туберкульозу на первинному рівні.

-На всіх етапах надання спеціалізованої допомоги  з приводу туберкульозу значна роль належить сімейному лікарю. Сімейна медицина активно включилась у процеси перетворення системи протитуберкульозної допомоги, - наголосила під час кругового столу Алла Гайдаш  - головний спеціаліст обласного  Департаменту охорони здоров’я та реабілітації.

Проте вона додала, що сімейним лікарям потрібно покращувати роботу з  населенням у напрямку профілактики та раннього виявлення туберкульозу.  Це дозволить пришвидшити лікування та зменшить кількість випадків мультирезистентного туберкульозу.

За словами Олександра Служивого в області  для лікування мешканців з туберкульозом  функціонує  фтизіопульмонологічний центр.

-Потужність ліжкового фонду Центру складає  – 90 ліжок, створено комфортні й безпечні умови для стаціонарного лікування хворих на ТБ. Реконструювали  два  відділення і капітально відремонтоване одне. Варто додати, що в області створюється мережа міжрайонних фтизіатрів, яка  надає спеціалізовану фтизіатричну допомогу, - додає керівник Вінницького  обласного клінічного фтизіопульмонологічного центру.

Олександр Служивий зазначив, що побудова стійкої системи надання спеціалізованих протитуберкульозних послуг  є основним сенсом зустрічі: це ключові  питання організації виявлення хворих на туберкульоз,  особливості співпраці первинної  ланки та високоспеціалізованої служби в тривалому лікуванні пацієнтів, задля найменших  втрат в умовах епідемії  COVID-19.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень