A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

За безоплатне лікування пацієнтів з інфарктом та інсультом НСЗУ виплатила закладам вже понад 1,41 млрд грн

Дата: 08.12.2020 15:57
Кількість переглядів: 130

За безоплатне лікування пацієнтів з інфарктом та інсультом НСЗУ виплатила закладам вже понад 1,41 млрд грн



За Програмою медичних гарантій (з квітня по жовтень 2020 року) безоплатно медичну допомогу отримали понад 58 тисяч хворих з інфарктом та інсультом.

Лікування гострого мозкового інсульту та гострого інфаркту міокарда є пріоритетними напрямками в Програмі медичних гарантій поточного року. Укладаючи договори з лікарнями, Національна служба здоров’я України висувала до них певні вимоги. Зокрема, щодо наявності необхідного медобладнання, медичного персоналу потрібної кваліфікації, забезпечення роботи закладу в цілодобовому режимі.

Оплата за лікування інфаркту та інсульту у пацієнтів  відбувається за підвищеним тарифом. НСЗУ платить закладу 30 тис грн за надану медичну допомогу одному пацієнту з інфарктом. Майже 27 тис грн - за надану медичну допомогу одному пацієнту з мозковим інсультом.

НСЗУ уклала договори зі 192 медзакладами на надання допомоги пацієнтам при гострому мозковому інсульті та з 65 закладами – на надання допомоги при гострому інфаркті міокарда. Цим закладам НСЗУ виплатила 1 мільярд 411 мільйонів гривень. 

За Програмою медичних гарантій (з квітня по жовтень 2020 року) безоплатно медичну допомогу отримали понад 58 тисяч хворих з інфарктом та інсультом. З них, 45 556  пацієнтів отримали медичну допомогу при інсульті та 12 555 - медичну допомогу при інфаркті.

До пакету послуг з лікування інфаркту та інсульту, який пацієнт отримує безоплатно в медзакладі, включено діагностику (КТ, МРТ, ангіографія, екстрені лабораторні дослідження), тромболітична терапія (при інсульті), стентування (при інфаркті), цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації, медична реабілітація в гострому періоді, лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали, ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету (наприклад, стенти), а також харчування у стаціонарних умовах.

Щоб отримати медичну допомогу, пацієнту з симптомами інфаркту чи інсульту потрібно лише викликати екстрену допомогу за номером 103. Бригада “швидкої” має доставити пацієнта в той медзаклад, який уклав договір з НСЗУ на надання послуг з лікування інфаркту чи інсульту. За розробку та дотримання відповідних маршрутів відповідає місцева влада.  Своєчасна та якісна медична допомога підвищує шанси на повноцінне одужання пацієнта. 

Нині триває робота медичних експертів над пропозиціями до Програми медичних гарантій на 2021 рік за пакетами з надання допомоги хворим з гострим інфарктом міокарда та гострим мозковим інсульто. Серед пропозицій до пакету з лікування гострого інфаркту міокарда - розширення переліку необхідних лабораторних досліджень, які мають проводитись у режимі 24/7, відповідно до стану пацієнта, наявності палати або відділення інтенсивної терапії в закладах, де є відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії або кардіологічного відділення, забезпечення термінових консультацій лікарями інших спеціальностей, у тому числі засобами телемедицини. 

Щодо медичної допомоги при гострому мозковому інсульті у ПМГ-2021, то медичні експерти пропонують визначити обов’язковість включення усіх лікарень, які працюватимуть за договором з НСЗУ, до регіональних маршрутів пацієнта з гострим мозковим інсультом. Включаючи механізми переведення пацієнтів для нейрохірургічної та ендоваскулярної допомоги в інші медичні заклади. 

Також НСЗУ пропонує розширити програму «Доступні ліки», включивши до неї ліки для пацієнтів, що мали інфаркт або інсульт. Все це дозволить пацієнтам, які перенесли інфаркт або інсульт, отримувати якісну, своєчасну медичну допомогу, а також необхідні ліки. Але все це буде можливим тільки за умови виділення на програму медичних гарантій 5% ВВП.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень