A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

Відкриті дані у системі охорони здоров’я сприяють процесам трансформації галузі

Дата: 23.12.2020 15:12
Кількість переглядів: 128

Відкриті дані у системі охорони здоров’я сприяють процесам трансформації галузі
 


Вінструментів, які допомагають громадськості слідкувати за процесами медичної реформи.

Трансформація системи охорони здоров’я відбувається паралельно з цифровою трансформацією. Зміни у фінансуванні медичної сфери не рухаються без електронної системи охорони здоров’я.  Саме відкриті дані стали важливим інструментом розвитку та функціонування медичної реформи.

Публікація відкритих даних - надзвичайно важливих аспект роботи Національної  служби здоров’я України. На підставі відкритих даних НСЗУ ухвалює управлінські рішення та спрямовує бюджетні кошти туди, де вони найбільше потрібні. Завдяки електронній системі охорони здоров’я маємо достовірну інформацію про те, скільки пацієнтів, з якими діагнозами, в яких медзакладах лікуються, і як довго триває лікування та які справжні витрати держави на надання медичної допомоги. Відкриті дані допомагають контролювати рух коштів у сфері охорони здоров’я і є прикладом антикорупційних інструментів, які допомагають громадськості слідкувати за перебігом медичної реформи.

Електронна система охорони здоров'я дала можливість обмінюватися інформацією між усіма учасниками процесу - НСЗУ, медичними закладами первинної та спеціалізованої допомоги, пацієнтами та аптеками. 

НСЗУ не тільки публікує дані, а й  створює аналітичні дашборди для їхньої візуалізації. За даними проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», НСЗУ є однією з перших державних установ в Україні, яка почала візуалізувати дані у зручному для споживачів форматі. Обсяг користування дашбордами на сайті НСЗУ становить 20% від усього трафіку сайту - йдеться у звіті. У січні 2020 року кількість переглядів становила понад 176 тис, а у березні 2020 року, перед стартом другого етапу медичної реформи - майже 510 тис переглядів. Цей показник відвідування дашбордів є найбільшим за останні півроку та свідчить про високий рівень інтересу до діяльності НСЗУ та перебігу медичної реформи. Загалом, за перші три квартали 2020 року кількість переглядів дашбордів на сайті НСЗУ становила понад 2 млн.

Серед відкритих даних, розпорядником яких є НСЗУ, найпопулярнішим є набір «Внесені в електронну систему охорони здоров’я декларації про вибір лікаря первинної медичної допомоги». Станом на жовтень 2020 року, цей набір мав 17 694 перегляди та ввійшов до десятки найбільш популярних наборів на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних. 

У лютому 2019 року на сайті НСЗУ було розміщено перший дашборд про виплати медичним закладам первинної ланки. Нині на сайті НСЗУ - вже 22 дашборди. За їхньої допомоги можна дізнатися, які послуги за Програмою медичних гарантій надає заклад охорони здоров’я, що підписав договір з НСЗУ, де укласти декларацію та з яким лікарем, де розташована найближча аптека з “Доступними  ліками”, скільки грошей отримав медзаклад від НСЗУ та за якими саме медичними послугами тощо. 

Будь-хто може перевірити достовірність інформації щодо діяльності НСЗУ та процесів трансформації системи охорони здоров’я України. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень