A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

Вакцинація від COVID-19: як зробити щеплення в Україні.

Дата: 19.09.2022 11:16
Кількість переглядів: 59

   З настанням осені в Україні очікується зростання кількості захворювань на COVID-19. Захиститись від важкого перебігу захворювання та ускладнень можна за допомогою вакцинації.

   Всі охочі можуть вакцинуватись у найближчому пункті щеплень чи центрі масової вакцинації. Щеплення — добровільні та безоплатні. І доступні для людей віком від 12 років.

   Щеплення можна зробити навіть якщо немає декларації з сімейним лікарем. Це безоплатно також для іноземців, що легально перебувають в Україні, осіб без громадянства та осіб, що перебувають під захистом. Проте іноземці та особи без громадянства мають оплатити огляд лікаря та розхідні матеріали.

   Пацієнт може самостійно обрати вакцину, якою робити щеплення. В Україні дозволені векторна вакцина AstraZeneca індійського, корейського та італійського виробництва, інактивована вакцина CoronaVac від Sinovac Biotech, мРНК-вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech та Moderna, а також векторна вакцина Janssen.

  Всі ці препарати схвалені Всесвітньою організацією охорони здоровʼя.

   Рекомендовано застосовувати одну й ту саму вакцину для першого та другого щеплення, але через алергічну реакцію пацієнта або недоступність тієї ж самої вакцини, дозволено їх комбінувати за схемами, рекомендованими Міністерством охорони здоровʼя України.

   Дітям від 12 років робиться щеплення тільки вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Вона пройшла відповідні випробування.

   Пацієнти, що отримали першу дозу щеплення за кордоном, можуть продовжити вакцинацію в Україні. Для цього вони мають звернутись до пункту щеплення чи центру масової вакцинації у термін, в який потрібно отримати другу дозу. При собі потрібно мати документ, в якому зазначена дата щеплення, назва та серія препарату, місце проведення. Він має бути завірений закладом, що проводив щеплення.

   Пацієнтам, які мають проблеми з імунітетом (наприклад, люди з ВІЛ-інфекцією, раком крові, після трансплантації органів, хімієтерапії тощо) рекомендовано отримати додаткову дозу через 28-90 днів після другого щеплення.

   Всі українці та іноземці, які легально перебувають в Україні, у віці від 18 років мають право на бустерну дозу. Бустерне щеплення рекомендовано робити через шість місяців після повної вакцинації, а тим, хто отримав додаткову дозу - через три-шість місяців.

   З червня в Україні також доступна друга бустерна доза щеплення проти COVID-19. Наразі її можуть отримати тільки пацієнти з груп ризику: це всі люди віком від 60 років, а також ті, хто має захворювання, які підвищують ризик важкого перебігу COVID-19.

  Щеплення можна зробити у пунктах щеплення та центрах вакцинації за попереднім записом.

   Адреси пунктів щеплень та центрів вакцинації доступні на сайті vaccination.covid19.gov.ua у розділі “Список пунктів щеплень та центрів масової вакцинації”. Перелік закладів постійно оновлюється.

   Крім того, щеплення можна зробити у сімейного лікаря. Якщо ви переїхали через воєнні дії, щеплення можна зробити в будь-якому зручному центрі первинної медичної допомоги.

   Щоб записати на вакцинацію дитину, потрібно спочатку зателефонувати до закладу і дізнатись, чи є в ньому вакцина Comirnaty/Pfizer-BioNTech.

   Організовані колективи понад 100 людей та маломобільні громадяни можуть запросити послуги мобільної бригади з імунізації. Для організованих колективів щеплення замовлює роботодавець. Маломобільні громадяни для виклику мобільної бригади мають зателефонувати в контакт-центрі МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

   Мешканці тимчасово окупованих територій можуть зробити щеплення в регіонах, що перебувають під контролем українського уряду.

   При собі потрібно мати паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків. Для щеплення дитини - свідоцтво про народження та документ, що підтверджує наявність щеплень відповідно до календаря вакцинації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень