A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

ПРО ЩО ГОВОРИТЬ ТЕРМІН ПРИДАТНОСТІ ЛІКІВ

Дата: 26.09.2022 08:16
Кількість переглядів: 47

Буває таке, що ви з нестерпним головним болем шукаєте в домашній аптечці аспірин або ібупрофен і виявляєте, що термін придатності, вказаний на упаковці, минув? Ви все одно приймаєте їх чи ні? Чи допоможуть прострочені ліки або, навпаки, зашкодять?

Термін придатності препарату дійсно має значення. Але дата, зазначена як кінцева для споживання, означає не зовсім те, про що ми звикли міркувати. Законодавство різних країн вимагає обов’язкового зазначення терміну, протягом якого виробник може гарантувати повну дію та безпеку препарату.

Дослідження ефективності медичних препаратів на замовлення військових проводило FDA (Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США). Маючи великий і дороговартісний запас ліків, військові кожні кілька років мали їх утилізувати та поповнювати запаси новими препаратами відповідного терміну придатності.

У результаті виявили, що 90% ліків, які відпускалися як за рецептом, так і без рецепта, цілком придатні для використання навіть через 15 років після закінчення терміну придатності. Схоже дослідження провели й у Великобританії. Дослідники перевірили стабільність п’яти препаратів із простроченим терміном придатності, які повернули з Британської антарктичної служби, куди вкрай важко регулярно доставляти медикаменти. Всі тестовані препарати були стабільні, і теоретично все ще ефективні.

Таким чином, дата закінчення терміну придатності насправді не вказує, що після неї ліки більше не ефективні або стали небезпечними для використання. Медичні органи стверджують, що безпечно приймати прострочені ліки. Навіть ті, термін придатності яких минув кілька років тому. Рідкісним винятком із цього може бути тетрациклін, хоча й це викликає суперечки серед дослідників. Це правда, що ефективність ліків може з часом зменшуватися. Але більша частина початкової ефективності залишається навіть через десять років після закінчення терміну придатності. За винятком нітрогліцерину, інсуліну та рідких антибіотиків, більшість ліків діють так само довго.

Зберігання медикаментів у прохолодному місці, наприклад у холодильнику, допоможе препарату залишатися ефективним протягом багатьох років.

Чи термін придатності є маркетинговим ходом виробників ліків, щоб ви регулярно поповнювали аптечку та їхні кишені? Можливо. Або ще один варіант: терміни придатності дуже консервативні, щоб гарантувати, що ви отримаєте все, за що заплатили. Якби виробнику ліків довелося перевіряти термін придатності протягом довшого періоду часу, це сповільнило б його здатність пропонувати вам нові та вдосконалені рецептури.

Якщо термін придатності закінчився кілька років тому і вам важливо, щоб препарат був ефективним на 100%, ви можете придбати новий. Якщо маєте запитання щодо безпеки чи ефективності будь-якого препарату, проконсультуйтеся з лікарем або фармацевтом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень