A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

Холера: ризики, симптоми і способи профілактики.

Дата: 09.06.2023 10:47
Кількість переглядів: 75


Соцмережами ширяться повідомлення про страшну епідемію холери. Будь ласка, не поширюйте неперевірену інформацію – так ви підіграєте ворогу. Слідкуйте за інформацією, яку публікують виключно офіційні джерела.
На затоплених внаслідок теракту росіян на Каховській ГЕС територіях можуть виникнути різні хвороби, насамперед – пов’язані з обмеженим доступом до чистої води: гепатит А, сальмонельози, шигельози, гострі кишкові інфекції (у т.ч. холера), ботулізм тощо. Також під час війни або стихійних лих завжди підвищується ризик виникнення спалаху холери, оскільки люди змушені жити без належних санітарних умов. В поточній ситуації спричинити холеру може змішування каналізаційних вод із питною водою та підземними водами, відтак – і забруднення колодязів.

Однак, з огляду на всі ризики, у постраждалих від підтоплення та прилеглих до них районах здійснюється посилений епідеміологічний нагляд. Також збільшено запас всіх необхідних ліків. 

Важливо пам'ятати, що холера поширюється через забруднену воду та їжу. Вона викликає сильну діарею, яка може призвести до різкого зневоднення організму та смерті. Якщо не розпочати лікування, сильне зневоднення може призвести до шоку, коми та смерті протягом кількох годин.

Симптоми холери

  • частий пронос – до 10 і більше разів на добу
  • блювота
  • біль у животі

Через сильну водянисту діарею людина втрачає багато рідини, що призводить до вкрай серйозного зневоднення. У перші дні хвороби людина втрачає до 10 л рідини.

Ознаки вкрай серйозного зневоднення:

  • спрага, сухість у роті
  •  темно-жовтий колір сечі, зменшення кількості сечі під час сечовипускання
  • головний біль
  • судоми м'язів
  • різка зміна рис обличчя: западання очей, посиніння губ та вушних раковин
  • погіршення стану шкіри: втрата пружності, шкіра легко збирається в складки і довго розправляється, руки та ноги стають зморшкуватими
  • холодна шкіра за нормальної або зниженої температури тіла
  • задишка та різка слабкість
  • запаморочення
  • прискорене серцебиття та дихання
  • сонливість, млявість, розгубленість та дратівливість
  • можлива короткочасна втрата свідомості

Як уникнути захворювання?

  • В жодному разі не пийте і не використовуйте сиру воду.
  • Мийте руки, фрукти та овочі водою, в якості якої впевнені.
  • За можливості уникайте контакту з брудною водою.
  • Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі. При цьому характерними проявами хвороби є частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. Через різку втрату великої кількості рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму, внаслідок чого з’являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів, риси обличчя загострюються, очі западають, синіють губи і вушні раковини. Шкіра холодна, втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»). Згодом хворий відчуває задишку та різку слабкість.

    Як вберегтись від холери? Є декілька основних правил поведінки, які допоможуть значно знизити ризик захворіти на цю хворобу:

    використовуйте чисту воду, пийте тільки безпечну воду: бутильовану або воду, яку ви прокип’ятили або продезінфікували самостійно. Гарячі напої, як і напої у банках та чи пляшках, як правило, безпечні, але перед тим, як їх відкрити, протирайте їх зовні. Не додавайте лід у напої, якщо ви не зробили його самостійно з безпечної води;

    дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету. Якщо мило та вода недоступні – використовуйте спиртовмісні дезінфікуючі засоби для рук;

    мийте овочі і фрукти перед вживанням;

    ретельно готуйте їжу, застосовуйте термічну обробку їжі - проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням, дотримуйтесь правил зберігання продуктів та готових страв;

    оминайте продукти харчування що є у місцях стихійної торгівлі;

    купатися тільки у дозволених для цього водоймах;

    ретельне прибирання та побутова дезинфекція приміщень. 

  • Добре просмажуйте м'ясо та рибу. Не збирайте мертву рибу (або ту шо вмирає) та не їжте її.

У РАЗІ ПОЯВИ ОЗНАК ГОСТРОЇ КИШКОВОЇ ІНФЕКЦІЇ – НЕ ЧЕКАЙТЕ РОЗВИТКУ ЗАХВОРЮВАННЯ – НЕГАЙНО ЗВЕРНІТЬСЯ ДО ЛІКАРЯ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень