A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

“Медсестра з розширеними повноваженнями” важливий проєкт для країни”, - Наталія Гусак, голова НСЗУ.

Дата: 22.06.2023 08:16
Кількість переглядів: 185


Розподіл відповідальності за пацієнта між лікарем і медсестрою може стати важливим етапом покращення доступності медичної допомоги в Україні. Про це говорили під час презентації результатів пілотного проєкту “Медсестра з розширеними повноваженнями”, в якому взяла участь голова НСЗУ Наталія Гусак. Захід організований україно-швейцарським проєктом “Розвиток медичної освіти”.

“Проєкт “Медсестра з розширеними повноваженнями” важливий з точки зору відновлення здоров’я наших громадян.  Нині потрібно розділити час і ресурси сімейного лікаря та медсестри. Побудувати довіру до розподілу відповідальності за пацієнта. Особливо для суспільства, яке травмоване досвідом війни і має його трансформувати в щось хороше. Тому медсестри можуть зіграти велику роль у тому, як медична сфера працюватиме з відкладеними захворюваннями, з погіршенням ситуації зі здоров’ям як зараз так і після війни. Маю великі сподівання, що цей проєкт стане поштовхом для розвитку медсестринства в Україні”, – зазначила Наталія Гусак.

Співзасновник Українського центру охорони здоров’я (UHC) Матвій Хренов  додав: “Сімейний лікар разом з медичною сестрою формує команду. Завдяки розширеним повноваженням медсестри можуть сприяти доступності медичної послуг для населення”. Крім того, він підкреслив зростання якісних показників учасників цього проєкту завдяки бажанню медсестер здобувати нові фахові знання та ділитись з колегами.

У презентації результатів проєкту також взяли участь Тетяна Черниш, керівниця офісу впровадження україно-швейцарського проєкту “Розвиток медичної освіти”;  Владислав Одринський, старший радник, керівник напрямку надання послуг в охороні здоров'я, проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров'я» @USAIDUkraine;  Олена Сініцина, Український центр охорони здоров'я (UHC); Алла Кужель, старша медична сестра КНП «ДМП6» ОМР;  Оксана Луцька, сімейна лікарка, Академія сімейної медицини України; Катерина Балабанова, директор ДУ «Центр розвитку медсестринства МОЗ» та медсестри - учасниці проекту. 

Історія пілотного проєкту «‎Медична сестра з розширеними повноваженнями на первинній ланці» почалася у 2021 році. Він‎ створений задля покращення доступності послуг для пацієнтів і пацієнток на тлі посилення ролі медичної сестри. Зокрема, йдеться про запровадження роздільного прийому сімейних лікарів і сімейних медсестер у закладах первинної медичної допомоги й удосконалення клінічних і комунікаційних навичок медсестер.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень