A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

Що таке перитонеальний діаліз?

Дата: 02.08.2023 09:18
Кількість переглядів: 19


Що таке перитонеальний діаліз та які є його види? Чи надають пацієнтам із нирковою недостатністю при безоплатному лікуванні вироби медичного призначення та ліки? Який лікар виписує направлення на діаліз?  Відповідаємо на найпоширеніші питання.

Перитонеальний діаліз — це процедура очищення організму в пацієнтів із нирковою недостатністю, яка допомагає вивести продукти обміну та надлишку води з організму. На відміну від гемодіалізу, перитонеальний діаліз не потребує спеціального обладнання: у черевну порожнину через встановлений катетер вводять діалізуючий розчин, видалення продуктів обміну та надлишку води відбувається до тих пір, поки концентрації розчинених речовин по обидва боки перитонеальної мембрани не прийдуть до рівноваги, після чого діалізат виводиться через катетер.
Перитонеальний діаліз може виконуватися двома способами:
- ручний, або ПАПД – постійний амбулаторний перитонеальний діаліз;
- автоматизований, або АПД –автоматизований перитонеальний діаліз. 
Вибір між ними залежить від стану пацієнта, способу життя, особистих уподобань та рекомендацій лікаря.  Обидви види пацієнт може проводити самостійно вдома. Також обидви види перитонеального діалізу покриває Програма медичних гарантій.

Як пацієнтам із нирковою недостатністю почати отримувати перитонеальний безоплатно? 

Щоб почати лікування методом перитонеального діалізу безоплатно  потрібно направлення. Його виписує лікар-нефролог або лікар-нефролог дитячий при встановленні діагнозу:
–  Хронічна хвороба нирок, стадія 4 (виключно до показів вказаних у галузевих стандартах у сфері охорони здоров’я); 
– Хронічна хвороба нирок, стадія 5;
– Інші прояви хронічної ниркової недостатності; 
– Хронічна хвороба нирок неуточнена;
– Ниркова недостатність неуточнена. 

З направленням пацієнт може може вільно обирати медичний заклад. Головна умова – наявність договору з НСЗУ за пакетом “Лікування пацієнтів методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах”. Таких закладів - 49 по всій країні. Знайти їх можна на дашборді НСЗУ «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій». Або ж зателефонуйте до контакт-центру за номером 16-77. Оператор підкаже найближчий медзаклад із договором..

Що входить у пакет “Лікування пацієнтів методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах”? 

За пакетом “Лікування пацієнтів методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах” пацієнт отримує безоплатно:
- первинний огляд та подальше спостереження за станом життєво важливих функцій організму;
- призначення лікування методом перитонеального діалізу із зазначенням типу розчину, об’єму розчину, кратності проведення обмінів, виду (ПАПД або АПД); 
- спостереження за ефективністю діалізного лікування, оцінка та корекція нутриційного статусу;
- оцінка можливості організації процедур перитонеального діалізу пацієнтами самостійно. У випадку можливості самостійного проведення процедури ПД – надання та доставка за місцем проживання пацієнтів виробів медичного призначення та лікарських засобів. У випадку неможливості самостійного проведення процедури – навчання виконанню процедури перитонеального діалізу  в амбулаторних умовах родичів пацієнта чи пацієнтки. У разі необхідності - організація тимчасового проведення амбулаторних процедур діалізу у медичному закладі; 
- необхідні лабораторні дослідження, відповідно до галузевих стандартів: розгорнутий клінічний аналіз крові, загальний аналіз сечі, біохімічний аналіз крові, глюкоза, ліпідний профіль та інші;
- лікування перитоніту, інфекції місця виходу катетера і тунельні інфекції;
- своєчасна діагностика анемії та проведення її медикаментозного лікування;
- ліки з Національного переліку основних лікарських засобів, а також медичні вироби та розхідні матеріали.

➡ Повний перелік послуг можна прочитати за цим посиланням (п. 26 “Лікування пацієнтів методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах”).

Чи надають пацієнтам із нирковою недостатністю необхідні вироби медичного призначення та ліки для проведення перитонеального діалізу?

Так. Навіть більше. В лікарні мають надати та доставити усі необхідні вироби медичного призначення (включаючи циклери для АПД) та ліки за місцем проживання пацієнта чи пацієнтки. Якщо пацієнти роблять діаліз в амбулаторних умовах, то всі необхідні ліки вони отримують в лікарні.

Як отримувати лікування перитонеальним діалізом тим пацієнтам, які не можуть проводити таку процедуру самостійно вдома?  

Якщо пацієнти не мають можливості самостійного проведення процедури, то в лікарні мають навчити виконувати процедуру перитонеального діалізу родичів пацієнта чи пацієнтки. У разі необхідності - організувати тимчасове проведення амбулаторних процедур ПД безпосередньо в лікарні.
Також під час госпіталізації пацієнтів з нирковою недостатністю з іншими медичними проблемами до лікарень, лікарня з договором “Лікування пацієнтів методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах” забезпечує таким пацієнтам консультації нефролога і достатню кількість виробів медичного призначення та ліків для проведення перитонеального діалізу. За запитом пацієнтів необхідні медичні вироби мають бути доставлені до місця безпосереднього перебування пацієнта/пацієнтки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень