A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

Життя після інсульту

Дата: 21.08.2023 08:32
Кількість переглядів: 19

Чи можливе повноцінне життя після інсульту?

Спадковість, незбалансоване харчування, ожиріння, стреси — вірні супутники інсульту

За статистикою до початку повномасштабного вторгнення, щороку в Україні відбувалося близько 140 тисяч інсультів, а ця хвороба є другою з найбільш ймовірних причин смерті. Зараз кількість таких випадків лише зростає.

Зважаючи на таку сумну статистику, людям просто необхідні реальні приклади, що доводять, інсульт — не вирок, а повноцінне відновлення після нього можливе.

Сьогодні хочемо поділитись із вами порадами від Максима Недвиги — чоловіка, який пережив важкий геморагічний інсульт та пройшов надскладний процес відновлення.

У боротьбі з інсультом важливі правила.

Під час нападу:

Швидка реакція: якщо в людини раптово виникає оніміння чи слабкість обличчя або кінцівок, порушується мовлення та розуміння, порушується координація — викликайте 103.

Обладнання в лікарні: під час виклику швидкої необхідно переконатися, що лікарня має апарат компʼютерної томографії та необхідні ліки при інсульті.

Відновлення після інсульту:

Реабілітація має розпочинатися щонайшвидше. Зазвичай, людину намагаються вже на другий день після нападу поступово приводити до руху.

Ресурси: необхідно докладати максимум зусиль, часу та сил для пошуку інформації щодо реабілітації та усіх можливих практик.

Мотивація: попри усе не кидати процес відновлення та реабілітацію після виписки з лікарні.

Любов і підтримка родини: певний час мозок людини з інсультом не розуміє, що з ним сталося, тож підтримка родини вкрай важлива. Людині може здаватись, наче усі ці вправи не мають жодного сенсу і не призведуть до покращення, і саме близькі можуть допомогти не залишити ці вкрай важливі спроби.

Нейропластичність: здатність не пошкоджених ділянок мозку працювати за пошкоджені. В основі успішної реабілітації полягає саме розвиток нейропластичності, але для цього потрібна наполегливість та постійна практика. Інколи для відновлення звичайного руху необхідно зробити тисячі повторів вправ, але це того точно вартує.

Дізнавайтеся більше про відновлення після інсульту у прямому ефірі наших партнерів БФ “Бібліотечна країна” з Максимом Недвигою — автором книги “Як ми перемогли інсульт”: https://youtu.be/ISDiWeGkGmc

Бережіть себе та своїх рідних!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень