A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

ПОЛІОМІЄЛІТ: ЧИ ДОСТАТНЬО ДИТИНА ЗАХИЩЕНА, ЯКЩО ВАКЦИНОВАНА ЛИШЕ ІПВ

Дата: 11.09.2023 08:48
Кількість переглядів: 6

Поліомієліт – це високоінфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус. У близько 0,5% випадків поліовірус переміщується з кишківника і вражає центральну нервову систему, що призводить до розвитку в’ялого паралічу, часто невиліковного.

Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним захистом від хвороби є щеплення. Як пояснюють у Міністерстві охорони здоров’я, для боротьби з поліомієлітом використовують інактивовану поліомієлітну вакцину (ІПВ) та оральну поліомієлітну вакцину (ОПВ).

За Календарем щеплень загалом треба отримати 6 доз вакцини: 2 дози вакцини ІПВ (у 2 і 4 місяці) та 4 дози вакцини ОПВ (у 6, 18 місяців, 6 і 14 років). Їх ви можете отримати безоплатно у сімейного лікаря або педіатра.

Чим відрізняються ІПВ та ОПВ?

ІПВ – це інактивована поліомієлітна вакцина, яка містить вбитий вірус та водиться ін’єкційно. Вона запобігає потраплянню поліовірусу до клітин нервової системи, що захищає від паралічу.

ОПВ – це оральна поліомієлітна вакцина, яка містить "живий", проте ослаблений вірус, її крапають у рот. Така вакцина добре формує імунітет у кишківнику дитини, тим самим захищає від зараження та зупиняє поширення інфекції.

Обидві вакцини захищають людину від хвороби, але ОПВ на додачу захищає і від можливості стати носієм збудника та передати його іншим.

У країнах з низьким ризиком потрапляння збудника та з низьким ризиком його поширення (наприклад, через високий рівень охоплення вакцинацією дітей – понад 90%), для щеплення можуть використовувати лише інактивовану вакцину (так роблять у США, Британії та в країнах ЄС).

У країнах із ризиком виникненням спалахів, зокрема й в Україні, використовують "змішану схему вакцинації" – як інактивовану, так й оральну поліомієлітну вакцину. У МОЗ зазначають, що у 2022 році в Україні менше ніж 70% дітей віком до 1 року отримали необхідні щеплення від поліомієліту.

Якщо ваша дитина отримала лише ІПВ, нічого страшного в цьому немає, проте за нагоди доцільно отримати хоча б одну дозу ОПВ. Виняток - діти з імунодефіцитом, адже їм протипоказана жива вакцина ОПВ.

Раніше ЦГЗ розповідав, які ускладнення може зумовити поліомієліт. Так, невиліковний параліч є одним з найважчих ускладнень. Він може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. У разі одужанні після поліомієліту функції вражених недугою нервів і м’язів не відновлюються.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень