A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

В яких випадках сімейний лікар зможе одразу виписати е-рецепт на “Доступні ліки”, а в яких - ні.

Дата: 11.09.2023 12:24
Кількість переглядів: 14

 


   Понад 24000 лікарів надають первинну медичну допомогу українцям. Понад 30,6 млн пацієнтів мають укладену декларацію із сімейним лікарем. Декларація є точкою входу до безоплатних медичних послуг, але через війну деякі правила змінились. Тож розбиваємо міфи про медичну допомогу у сімейного лікаря. 
Стосовно медичної допомоги у сімейного лікаря побутує кілька міфів. Наприклад, що пацієнти, які переїхали в іншу місцевість через війну, не можуть звернутись до сімейного лікаря, якщо не укладуть з ним/нею декларацію. Або -  сімейний лікар може одразу виписати рецепт на “Доступні ліки” від будь-яких захворювань, звертатись до вузьких спеціалістів не потрібно. Також існує міф, що в будь-якій амбулаторії сімейної медицини лікарі зможуть надати фахову психологічну допомогу. Або - якщо укласти декларацію із лікарем-ФОП, то пацієнта не приймуть у комунальній лікарні. Наголошуємо: ця інформація невірна. Тепер офіційно.  
Декларація є точкою входу до безоплатних медичних послуг, але під час воєнних дій правила надання первинної медичної допомоги були змінені. Для того, щоб кожен українець та українка могли потрапити до лікаря, незалежно від місця перебування та місця, де декларацію було укладено. Тому люди, які переїхали в інші регіони, можуть звернутися у будь-який центр первинної медичної допомоги і отримати там необхідні медичні послуги. Це означає, наприклад, що переїхавши із Херсонської, Донецької, Запорізької областей на захід України, люди не мають переукладати декларацію, щоб звернутись до педіатра, терапевта чи сімейного лікаря.
Щодо твердження про те, що сімейний лікар може одразу виписати рецепт на “Доступні ліки” від будь-яких захворювань, звертатись до вузьких спеціалістів не потрібно - воно не зовсім вірне. Адже одразу призначити “Доступні ліки” та виписати рецепт сімейний лікар зможе тільки пацієнтам з діагнозом серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми та ХОЗЛ.
При інших захворюваннях чи станах спочатку потрібно звернутись до лікаря-спеціаліста (психіатра, ендокринолога, невролога, в залежності від захворювання), щоб він встановив діагноз, створив план лікування для пацієнта в електронній системі охорони здоров’я та виписав перший рецепт. Наступні рецепти при створеному плані лікування зможуть виписувати сімейний лікар, терапевт або педіатр.

При потребі імуносупресивних препаратів – рецепт завжди створює лише  трансплант-координатор.
Щодо твердження про те, що в будь-якій амбулаторії сімейної медицини лікарі зможуть вести пацієнтів із психічними розладами. Насправді для цього НСЗУ впровадила пакет - “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. Отримати психологічну допомогу та відповідний супровід можна лише в тих закладах, які уклали з НСЗУ договір за цим  пакетом. Саме в таких закладах, сімейні лікарі пройшли необхідну підготовку та готові надати психологічну допомогу.
Також зверніть увагу, якщо укласти декларацію із лікарем-ФОП, то пацієнта приймуть у будь-якій  комунальній лікарні. Адже пацієнт вільно обирає заклад, в який планує звернутись, наприклад, на консультацію чи на обстеження. Головні умови при цьому: наявність електронного направлення та заклад працює за контрактом з Національною службою здоров’я, і в межах договору з НСЗУ надає ті медичні послуги, які пацієнт планує отримати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень