A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

У МОЗ РОЗПОВІЛИ, КОЛИ ОЧІКУЄТЬСЯ ЗРОСТАННЯ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ГРИП ТА COVID-19

Дата: 14.09.2023 09:27
Кількість переглядів: 24


COVID-19 в Україні перейшов до категорії сезонних захворювань нарівні з грипом та іншими сезонними респіраторними інфекціями. Про це розповів головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін в ефірі телемарафону.

За рік Україна реєструє близько 6 млн випадків інфекційних захворювань, 98% - це саме грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. "До цієї статистики буде додаватися також коронавірусна інфекція. Зростання ми очікуємо, починаючи із 40-го тижня цього року, тобто це по суті з початку жовтня", - заявив заступник міністра охорони здоров’я України.

Головний державний санітарний лікар наголосив, що COVID-19 не зникає, продовжують реєструвати випадки: до прикладу, за минулий тиждень було зареєстровано 1 200 випадків захворювань на коронавірусну інфекцію, й областями-"лідерами" тут є Дніпропетровська та Одеська області, а також Київ. Він додав, що у 200 осіб, це переважно старші за 50 років, він перетікав у доволі важкій формі, що потребувало госпіталізації. Для семи осіб ця інфекція закінчилася смертю - це невакциновані або люди похилого віку із супутніми захворюваннями. 

Які штами грипу прогнозують цієї осені-зими?

"Всесвітня організація охорони здоров’я вже оприлюднила відповідні результати, особливих відмінностей від саме минулого періоду не очікується: це будуть віруси грипу типу А й В. Насправді, за попередніми прогнозами, не очікується, що це буде якийсь сезон особливої тяжкості. І, хотів би також нагадати, що вакцинація проти грипу не буде захищати від COVID-19 й навпаки. Тому тут дійсно варто зрозуміти, що людина, яка має важкі супутні захворювання або інші важкі стани, або похилий вік, вона має отримувати щонайменше 2 щеплення перед початком епідемічного сезону - і від COVID-19, й від грипу", - зазначив заступник очільника Міністерства охорони здоров’я. 

Щеплення проти COVID-19 та грипу в Україні

Як заявив Ігор Кузін, загалом у нашій країні було зроблено 35,5 млн щеплень проти коронавірусу, 16 млн українців отримали першу дозу, понад 15 млн - другу. Бустерну вакцинацію отримали лише 3,3 млн. 

За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, повний курс щеплень - це тоді, коли людина має першу, другу дози та бустер. 

"Тобто щонайменше 12 мільйонів українців не мають повноцінного захисту зараз від коронавірусної інфекції. Це цифра, яка лякає, тому що Україна повністю забезпечена вакциною від COVID-19. У нас є майже 7 млн доз вакцини проти коронавірусу як для дорослих, так і для дітей. Також минулого тижня додаткові партії були направлені на рівень кожної області. Але показники зараз доволі низькі. Сподіваємося, що до початку сезону люди будуть частіше звертатися до своїх сімейних лікарів й отримувати щеплення проти коронавірусної інфекції", - наголосив заступник очільника МОЗ.

Вакцинація проти грипу невдовзі стартує в Україні, тому що є відповідні рекомендації з боку ВООЗ щодо складу вакцин. Вакцина буде залишатися рекомендованою, вона буде доступна для населення на комерційному ринку, тобто через аптечну мережу. Наразі у МОЗ є підтвердження щодо отримання щонайменше 60 000 доз вакцини проти грипу, ця вакцина буде надходити в країну як гуманітарна допомога. Вона буде спрямована на рівні областей, щоб щепити на безоплатній основі медичних працівників та вагітних, оскільки це -  група найвищого ризику щодо грипу. 

Читайте також:

Прихожани ПЦУ та УГКЦ отримали щеплення проти COVID-19

Всеукраїнська кампанія щеплення проти поліомієліту: робота в областях в період війни

Вакцинація — це створення безпечного середовища для дітей, — спільна заява МОЗ, МОН, ЮНІСЕФ, ВООЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень