A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

Ти як? День ментального здоров’я.

Дата: 10.10.2023 12:00
Кількість переглядів: 20

 


Щорічно 10 жовтня у всьому світі відзначається День ментального здоров’я. 
Проте Запитуйте себе щодня “Ти як?” – не лише . Прислухатися до себе і розуміти свій стан важливо.
Адже постійна роздратованість, пригнічений настрій, тривожність, порушення сну, тривала депресія впливають і на фізичний стан. На Всеукраїнської програми ментального здоров’я  howareu.com  ви можете знайти техніки самодопомоги, а також поради, як допомогти іншим.
Національна служба здоров’я України нагадує, що в Програмі медичних гарантій передбачений широкий перелік послуг при ментальних розладах.
Психологічну допомогу українці можуть отримати у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, незалежно від наявності декларації.
Сімейний лікар проведе скринінг на наявність розладів психіки та поведінки. А також лікар надасть базову психологічну допомогу.

Майже 7000 лікарів первинки пройшли спеціальну підготовку та можуть надавати ментальну підтримку у закладах, які мають договір із НСЗУ на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Детальніше про послуги, які можна отримати за пакетом: http://surl.li/jpnuz. З початку впровадження пакета за ментальною підтримкою до лікарів первинної медичної допомоги звернулися понад 50 тис. пацієнтів.
До психіатра можна звернутися безоплатно і без направлення. У психіатра безоплатно можна отримати такі послуги:
– психіатричний огляд та допомога;
– індивідуальний план лікування;
– рецепт на препарати при розладах психіки та поведінки, які включені в “Доступні ліки”.
 “Доступні ліки”.
В програму “Доступні ліки” для людей з розладами психіки і поведінки включено 65 торгових назв препаратів, які можна отримати безоплатно або з частковою доплатою. Це ліки при:
– посттравматичному стресовому розладі;
– депресії;
– невротичних розладах;
– афективному розладі;
– шизофренії.

Спочатку рецепт на ці ліки виписує психіатр після складання плану лікування, а подальші рецепти можна отримувати і у сімейного лікаря. https://cutt.ly/vBi2AP8

З рецептом пацієнт може звернутися в будь-яку аптеку, яка має договір з НСЗУ.
На сьогодні  12 971  аптек по країні відпускають препарати проти розладів психіки та поведінки. Знайти найближчу аптеку допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16–77.
Стаціонарна психіатрична допомога

За потреби сімейний лікар, психіатр або інший лікуючий лікар може направити до закладу, який має договір з Національною службою здоров’я України на пакет “Стаціонарна психіатрична допомога”.
Пакет включає проведення діагностики і всіх необхідних лабораторних та інструментальних досліджень, і лікування, забезпечення ліками з Нацпереліку та препаратами, які забезпечуються іншими програмами, харчуванням в умовах стаціонару.
З початку року стаціонарну психіатричну допомогу отримали понад 126 тис. пацієнтів.
Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами.
Якщо у пацієнта немає гострого перебігу хвороби – він може отримувати психіатричну допомогу вдома або за місцем свого перебування. Така допомога передбачена пакетом «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами».
В межах пакета безоплатними є: психіатричний огляд та допомога за місцем перебування, індивідуальний план лікування, необхідні психодіагностичні тести в динаміці, медикаментозне лікування, контроль за станом пацієнта, амбулаторні візити до одужання або стійкої ремісії тощо. 
З початку року понад 6000 пацієнтів отримали допомогу від мобільних мультидисциплінарних команд.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень