A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З АРТРИТОМ: ФАКТОРИ РИЗИКУ, ЯКІ ВИ МОЖЕТЕ КОНТРОЛЮВАТИ.

Дата: 12.10.2023 08:56
Кількість переглядів: 8

 


12 жовтня – Всесвітній день боротьби з артритом. Артрит – сукупний термін на позначення станів, які характеризуються запальними процесами у суглобах, болем і деформацією. Артрити є однією з провідних причин втрати людиною працездатності та подальшої інвалідності.

Описано понад 100 типів артриту та пов’язаних з ним станів, найпоширеніший з них - остеоартрит (або остеоартроз - дегенеративне захворювання, при якому тканини суглоба (хрящ) з часом руйнуються  впливаючи на здатність людини вільно пересуватися) і ревматоїдний артрит (хронічне захворювання, яке може спричиняти запалення по всьому тілу й зазвичай проявляється у вигляді болю у суглобах). 

У групі ризику – будь-яка людина – від немовлят до людей старшого віку.

Серед причин артриту – травми, відкриті або закриті пошкодження суглобів, фізичне й психічне перевантаження, генетична схильність, вірусні та бактеріальні інфекції, переохолодження, надмірне куріння та ін. 

Симптоми артриту

Симптоми, які відчуває людина, відрізнятимуться залежно від типу артриру. Вони можуть включати: набряк, біль, скутість, зменшення діапазону рухів. Вони можуть зникати, а потім з’являтися знову, посилюватися або слабшати. При важкій формі ймовірний сильний біль, неможливість виконувати повсякденні справи, труднощі з пересуванням. 

Зміни у суглобах при артриті можуть бути видимими, наприклад, вузлуваті суглоби пальців, а можуть бути й такими, що їх можна побачити лише на рентгенівському знімку. Крім того, деякі типи артриту можуть вражати очі, шкіру, серце, легені й нирки. 

Якщо вас турбує біль у суглобах, поговоріть зі своїм сімейним лікарем про ці симптоми - у разі потреби він скерує вас до вузькопрофільного фахівця.

Фактори ризику артриту

Фактори ризику, які ви можете контролюватиЗміна способу життя може знизити ризик розвитку деяких типів артриту.

Надмірна вага та ожиріння. Люди з надмірною вагою чи ожирінням більш схильні до розвитку остеоартрозу колінного суглоба, ніж люди без надмірної ваги. Додаткова вага створює велике навантаження на суглоби, особливо на стегна й коліна. Що ви можете зробити? Підтримувати здорову масу тіла за допомогою правильного харчування та адекватної фізичної активності. 

Здорове харчування забезпечить вас усіма необхідними поживними речовинами та допоможе підтримувати здорову масу тіла.

Ваш раціон повинен складатися з різноманітних продуктів, включаючи фрукти та овочі (щоденна норма має включати 4-5 порцій); м’ясо, рибу, яйця, бобові та молочні продукти. 

Важливим для профілактики артриту є вживання продуктів із достатньою кількістю кальцію разом з вітамінами D, A, С, Е - вони сприяють покращенню рухливості суглобових з’єднань і зміцненню зв’язок.

Якщо у вас надмірна вага, схуднення справді може допомогти вам впоратися з артритом. Надмірна вага чинить надлишковий тиск на суглоби стегон, колін та стоп, що призводить до посилення болю та проблем з рухливістю.

Фізична активність може зменшити біль та загалом покращити якість життя людей з артритом. 

Будьте настільки активними, наскільки дозволяє ваше здоров'я, але перед цим проконсультуйтеся з лікарем. Прогулянки, робота в саду, танці та плавання – ось приклади занять для вас. На початку або при збільшенні фізичної активності протягом перших 6-8 тижнів нормально відчувати деякий біль, скутість та набряк. Та якщо він не минає, варто звернутися до фахівця й обрати інший тип активності.  

Інфекційні захворювання. Багато бактеріологічних та вірусних інфекцій можуть спричинити розвиток деяких типів артриту. Що ви можете зробити? Негайно зверніться до лікаря, якщо ваші суглоби набрякли, стали гарячими або почервоніли. Це може свідчити про розвиток інфекції.

Травми суглобів. Травми суглобів або їхнє надмірне перевантаження можуть призвести до пошкодження суглоба й сприяти розвитку остеоартрозу в цьому суглобі. 

Професія. Види діяльності, які передбачають згинання колін та присідання, що повторюються, пов'язані з остеоартритом коліна. Що ви можете зробити? Переконайтеся, що на вашому робочому місці немає небезпеки падіння та що на ньому є простір, обладнання та інструменти, що відповідають вашим фізичним можливостям та обмеженням.

Вживання тютюну. Куріння збільшує ризик розвитку ревматоїдного артриту. Це також може спричинити інші проблеми зі здоров'ям. Крім того, тютюнокуріння також може ускладнити підтримання фізичної активності, що є важливою частиною лікування різних типів артриту. Що ви можете зробити? Припинити вживання тютюну. Більше інформації, яка допоможе кинути курити, ви можете знайти на на сайті stopsmoking.org.ua.

Фактори ризику, які ви не можете контролюватиДо них належать:

Вік. Ризик більшості типів артриту збільшується з віком. 

Стать. Більшість типів артриту частіше зустрічаються у жінок, включаючи остеоартрит, ревматоїдний артрит та фіброміалгію. Подагра найчастіше зустрічається у чоловіків. 

Генетика та спадкові риси. Люди, народжені зі специфічними генами (HLA ІІ класу), більш схильні до розвитку певних типів артриту, таких як ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак та анкілозивний спондиліт. 

Пам'ятайте, що своєчасна консультація лікаря та проведення необхідних обстежень допоможуть встановити точний діагноз, призначити правильне лікування й уникнути втрати функції суглобів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень