A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

ВАКЦИНАЦІЯ ПРОТИ ГРИПУ: ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО ТА КОЛИ ВАРТО РОБИТИ ЩЕПЛЕННЯ

Дата: 16.10.2023 08:25
Кількість переглядів: 9


Грип — це високозаразне вірусне захворювання, яке може призвести до ускладнень й навіть до смерті. За перших симптомів грипу важливо звернутися до лікаря, у жодному разі не потрібно займатися самолікуванням.

Центр громадського здоров'я у коментарі для "РБК-Україна" (проєкт Styler) розповів усе, що варто знати українцям про вакцинацію проти грипу.

Варто пам’ятати, що найкращий засіб профілактики цього захворювання – це щорічна вакцинація. Вона зменшує ризики захворіти на грип, мінімізує ймовірність серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.

Коли потрібно вакцинуватися проти грипу?

Центр громадського здоров’я наголошує, що найоптимальніший час для вакцинації – напередодні сезону грипу, тобто у вересні. Проте якщо у вас не було можливості отримати щеплення у цей період, ви можете це зробити упродовж усього сезону. Існує міф, що це нібито може ослабити здатність організму протистояти грипу. Та насправді це навпаки – вакцина посилює її. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих, тобто її немає в національному календарі щеплень. Відповідно, закуповують вакцину коштом місцевих бюджетів, підприємств або ж самих громадян.

До групи ризику належать:

Медичні працівники. Через особливості професії вони мають значно вищу ймовірність захворіти на грип.

Вагітні жінки. Для них це захворювання може мати серйозні наслідки під час вагітності. Натомість вакцинація безпечна упродовж усього періоду виношування малюка.

Діти від 6 місяців. При інфікуванні вірусом грипу вони переважно важко хворіють та мають ускладнення. Зазначимо, що дітям щеплення проти цього захворювання можна починати робити з шести місяців.

Літні люди. З віком імунітет послаблюється, тож стає менш ефективним у боротьбі проти грипу, особливо коли вам за 65 років.

Люди з хронічними захворюваннями (астма, діабет, серцево-судинні захворювання та захворювання органів дихання). У них ризик ускладнень грипу значно вищий, саме тому важливо отримати щеплення проти нього.

Пам’ятайте, що одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш поширених і небезпечних штамів, воно безпечне та ефективне. Вакцина вводиться, якщо дорослий або дитина віком від 6 місяців не мають протипоказань до щеплень.

Дітям до 9 років, які раніше не були вакциновані від грипу і не мали підтверджених випадків захворювання на грип, потрібні дві дози з інтервалом в один місяць. Решті – одна на сезон.

Серед симптомів грипу вирізняють:

·        раптове нездужання;

·        головний біль;

·        ломота у м’язах та суглобах;

·        підвищення температури тіла до понад 38°С;

·        біль у горлі;

·        кашель;

·        нежить;

·        можливі нудота й розлади шлунку.

Як передається вірус грипу?

Він передається повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом - під час розмови, кашлю, чхання, якщо хвора на грип людина перебуває біля вас на відстані близько 2 м. Вона несе небезпеку для оточення у плані зараження протягом усього періоду прояву симптомів захворювання (це у середньому приблизно 7 днів).

Серед ускладнень грипу – пневмонія, яка може навіть призвести до смерті. Також нерідко розвивається серцева недостатність.

Як запобігти зараженню:

·        уникайте місць великого скупчення людей;

·        ретельно й часто мийте руки з милом; якщо немає доступу до води, використовуйте антисептик;

·        прикривайте носа й рота під час чхання чи кашлю одноразовою серветкою, одразу після використання викиньте її;

·        уникайте близького контакту з особами, які мають прояви грипозної інфекції;

·        регулярно провітрюйте приміщення;

·        не торкайтеся немитими руками очей, носа та рота;

·        уникайте обіймів, рукостискань та поцілунків.

Раніше Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила відповідні результати, особливих відмінностей від минулого періоду не очікується: це будуть віруси грипу типу А й В. Нагадаємо, що вакцинація проти грипу не захищатиме від COVID-19 й навпаки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень