A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

#РозбиваємоМіфи Дзвінки сімейному лікарю

Дата: 17.10.2023 15:43
Кількість переглядів: 19


Очевидні правила звернення до сімейного лікаря 
Сімейний лікар допомагає пацієнтам дбати про їх здоров’я. При необхідності виписує електронні рецепти на направлення, а також - лікарські свідоцтва про смерть. Роль, відведена лікарям первинної медичної допомоги, викликає у пацієнтів багато хибних очікувань про графік роботи та доступність медичних працівників. Розбиваємо міфи. 
Найпоширеніші міфи про доступність сімейного лікаря: сімейні лікарі зобов’язані надати свій особистий номер мобільного на вимогу пацієнтів із декларацією, до сімейних лікарів можна звернутись у неробочі дні, а також вони мають видати лікарське свідоцтво про смерть у будь-який час доби. Наголошуємо, все це не є зобов’язаннями лікарів, які надають первинну медичну допомогу.  Тепер офіційно. 
Лікар, який надає первинну медичну допомогу, не є лікарем екстреної медичної допомоги, але навіть бригади екстренки працюють позмінно. Ми наголошували на цьому не раз: будь-яка амбулаторія або поліклініка, де працює ваш сімейний лікар, має чітко визначені години роботи. Сімейні лікарі також приймають пацієнтів у визначені години.
Кожен заклад із надання первинної медичної допомоги має право організовувати порядок прийому пацієнтів на власний розсуд, з дотриманням вимог чинного законодавства. Тож керівник закладу із надання первинної медичної допомоги може утворити черговий кабінет для обслуговування населення поза годинами прийому пацієнтів сімейними лікарями, а також у вихідні, святкові та неробочі дні.
Поцікавтесь заздалегідь у вашій амбулаторії про можливість та правила звернення у вихідні дні!
Щодо номеру телефону, то сімейні лікарі не зобов’язані надати свій особистий номер мобільного на вимогу пацієнтів із декларацією. Адже сімейний лікар, терапевт або педіатр надають первинну медичну допомогу під час особистого прийому пацієнтів у закладах ПМД.
Лише за певних умов, наприклад, коли стан пацієнта потребує особливої уваги, лікар може прийняти рішення надати таку допомогу дистанційно. Тобто за допомогою мобільного телефону. 
Загалом, який номер телефону давати пацієнту - власний чи контакт-центру або рецепції (реєстратури) закладу, лікар вирішує сам. Це його або її право.
Але навіть якщо лікар поділився своїм номером телефону із пацієнтом,  вирішувати, в які години відповідати на повідомлення чи дзвінки - безумовне право медичного працівника. 
Щодо термінової необхідності отримати лікарське свідоцтво про смерть. Сімейний лікар вночі має законне право відпочивати та не має відповідати на телефонні дзвінки, не має виїжджати вночі на факт реєстрації смерті. І загалом виїзд проводиться лише за умови відсутності загроз життю та здоров’ю медичного працівника (детальніше про те, хто і в яких випадках видає лікарське свідоцтво про смерть можна прочитати тут ).
Попри всю невідкладність ситуації - майте повагу та терпіння до роботи сімейного лікаря. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень