A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

НА ВІННИЧЧИНІ ЛІКВІДОВАНО СПАЛАХ ВІРУСНОГО ГЕПАТИТУ А.

Дата: 08.12.2023 14:46
Кількість переглядів: 3


 У Вінницькій області ліквідовано спалах гепатиту A, однак поодинокі випадки захворювання медики ще виявлятимуть. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я України, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін під час підсумкової наради за результатами епідрозслідування спалаху ВГА на Вінниччині. 

Для локалізації поширення вірусного гепатиту А у Вінницьку область доставили понад 2 тисячі доз вакцини для безоплатних щеплень. Вакцину отримали медики, залучені до ліквідації спалаху, та люди із кола контактних із "кола контактних осіб". 

"Спалах завершується: кількість як госпіталізованих, так і нових випадків на Вінниччині зменшується, що підтверджує ефективність протиепідемічних заходів та відсутність постійного джерела інфікування", - заявив Ігор Кузін. 

Головний державний санітарний лікар додав, що через тривалий інкубаційний період (14–28 днів) та можливий безсимптомний перебіг захворювання щонайменше протягом одного-двох місяців будуть фіксувати поодинокі випадки захворювання на гепатит А. 

На сьогодні, продовжив заступник міністра охорони здоров’я, медики виявляють "вторинні" випадки інфікування у сімейних вогнищах, тобто серед рідних та близьких пацієнтів, які не отримали щеплення проти ВГА під час безоплатної екстреної вакцинації кола контактних осіб. 

СПАЛАХ ВІРУСНОГО ГЕПАТИТУ А У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ: ЩО ВІДОМО

31 жовтня на Вінниччині оголосили надзвичайну ситуацію та застосували посилені протиепідемічні заходи, щоб локалізувати поширення вірусного гепатиту А. Під час перевірок фахівці встановили два фактори, які вказують на причини спалаху. Перший – безсимптомний перебіг захворювання серед працівників ринку та виробництва продуктів. Щодо дослідження проб води: з 403 відібраних зразків з системи централізованого водопостачання, громадських водогонів, річок та стічних вод – вірусу гепатиту A не виявили. Однак за мікробіологічними показниками майже у 30% проб зафіксували перевищення за бактеріологічними показниками. Це другий фактор. Тому було посилено дезінфекцію водопровідних мереж.

Загалом з 16 жовтня по 7 грудня лабораторно підтверджено 333 випадки вірусного гепатиту А: 30 пацієнтів наразі проходять лікування, 267 – виписані. 

ЩО ТАКЕ ВГА, ПРОФІЛАКТИКА

Гепатит А — це спричинене вірусом гепатиту А захворювання, що вражає печінку. Воно зазвичай передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей; через недотримання особистої гігієни; у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. 

Серед симптомів ВГА: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. 

Вберегтися від захворювання допоможуть прості щоденні правила: 

  • миття рук перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету; 
  • вживання лише кип’яченої води; 
  • миття овочів та фруктів.

Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не включеною до Національного календаря щеплень. Вакцинувати дітей можна з 12 місяців. Дітям та дорослим потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 6-12 місяців.

Раніше заступник міністра охорони здоров’я України, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін заявляв, що кількість як госпіталізованих, так і нових випадків у Вінницькій області зменшується, що свідчить про ефективність протиепідемічних заходів та контроль над спалахом.

Читайте також:

Гепатит А: як передається, симптоми та профілактика

МОЗ про спалах гепатиту А на Вінниччині: ситуація стабілізується

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень