A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

11 грудня – Всесвітній день хворого на бронхіальну астму.

Дата: 11.12.2023 15:46
Кількість переглядів: 31


Бронхіальна астма – це хронічна хвороба, яка суттєво впливає на якість життя, адже супроводжується проблемами з диханням. Хвороба проявляється по-різному. Симптоми можуть турбувати людину періодично або постійно. Іноді перші симптоми астми схожі з симптомами алергії чи бронхіту. Тому дуже важливо не займатися самолікуванням, а відразу звернутись до свого лікаря, з яким укладено декларацію.
При ранньому лікуванню бронхіальної астми можна досягти стійкої ремісії, а приймання базових препаратів сповільнює прогресування хвороби.
Пацієнти з бронхіальною астмою можуть отримати ліки та необхідні медичні послуги первинної та спеціалізованої медичної допомоги безоплатно завдяки Програмі медичних гарантій. 
Супровід та спостереження пацієнта з  астмою здійснює лікар первинної медичної допомоги. Щоб отримати послугу безоплатно, потрібно звернутись до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким укладена декларація. Також лікар призначить лікування, створить електронне направлення до лікарів-спеціалістів, наприклад, алерголога, дитячого алерголога, пульмонолога, дитячого пульмонолога  та на додаткові обстеження за потреби. 
За Програмою медичних гарантій у 2023 році направлення на консультацію до лікарів-спеціалістів отримали 424 702 пацієнти. Зокрема :
- до пульмонолога - 229 548  пацієнтів;
- до дитячого пульмонолога - 36 835 пацієнтів;
- до алерголога -  104 624  пацієнти;
- до алерголога дитячого - 95 261 пацієнт.
Обстеження, аналізи та консультації лікарів-спеціалістів за електронним направленням є безоплатний в будь-якому  закладі охорони здоров‘я, який має договір з НСЗУ, необхідних спеціалістів та обладнання. Адреси закладів можна дізнатися на сайті НСЗУ http://surl.li/ecmlw
Ліки проти бронхіальної астми можна отримати безоплатно або з незначною доплатою за програмою “Доступні ліки”. В програму входять 15 торгових назв  лікарських засобів для лікування бронхіальної астми, з них - 8 без доплати для пацієнта.
Протягом  2023 року  206 429 українців отримали препарати для лікування хронічних захворювань нижніх дихальних шляхів, включно з ліками проти астми. 
Нагадаємо, що  лікар в електронному рецепті вказує назву діючої речовини, а не торгову назву ліків. Лікарський засіб конкретного виробника пацієнт обирає самостійно в аптеці.
Якщо пацієнту вже встановлено діагноз хронічного захворювання та визначено схему лікування, то за електронним рецептом на “Доступні ліки” не потрібно йти до свого сімейного лікаря. Інформацію про е-рецепт - а саме номер рецепта та код підтвердження - пацієнт отримує по смс.
З електронним рецептом  потрібно звернутись до будь-якої аптеки, яка співпрацює з НСЗУ за програмою “Доступні ліки”. Наразі в Україні таких аптек є понад 13 тисяч. Адреси закладів є на сайті НСЗУ на інтерактивній мапі http://surl.li/battz. Або зателефонувати в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77.
Бронхіальна астма небезпечна хвороба, яка може мати серйозні ускладнення. Зокрема такі, як розвиток пневмонії, хронічного бронхіту, патологічних змін в ендокринній та серцево-судинній системах. Тяжкі загострення захворювання потребують госпіталізації пацієнта та лікування в умовах стаціонару. В такому випадку пацієнт також отримає весь пакет необхідних йому медичних послуг за Програмою медичних гарантій. Зокрема, медичну допомогу в умовах стаціонару, включаючи необхідні обстеження та лікарські засоби. Умовою для отримання цих послуг безоплатно є направлення лікаря на госпіталізацію, самозвернення пацієнта у невідкладному стані, доставлення його бригадою екстреної медичної допомоги.
Ускладнень можна уникнути, якщо регулярно приймати призначені ліки. Профілактикою загострень є уникнення тригерів астми – тютюнового диму, пилових кліщів, алергенів тощо. А також регулярне прибирання і провітрювання, фізична активність та дотримання рекомендацій лікаря щодо здорового способу життя. Фото ілюстративне, з відкритих джерел


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень