#ЗАХИСТИСЕРЦЕ: КОРИСНІ ПРОДУКТИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я СЕРЦЯ, ЯКІ МАЮТЬ БУТИ В РАЦІОНІ
Збалансоване харчування важливе для підтримки здоров’я серця та судин. Дотримуйся загальних рекомендацій: вживайте 400-600 г овочів, фруктів та ягід на добу, обмежте вживання жирної та смаженої їжі, мінімізуйте споживання солодкого та солі. Сформувати здорову тарілку допоможе сервіс "Про здорове", а ми розкажемо детальніше, які з продуктів для серця особливо корисні та як їх можна приготувати.
Зелена городина. Зелений – значить містить пігмент хлорофіл. А в хлорофілі є магній – мікроелемент, також потрібний для здорового тиску і скорочень серця. Броколі, зелена цибуля, горошок, шпинат, листова капуста (кейл) – прекрасні джерела магнію. Найкраще їх тушкувати чи додавати у суп..
Жирна риба (оселедець, скумбрія). Що більше жирних кислот омега-3, то кращі шанси мати адекватний рівень холестеролу і протидіяти запаленням. Обирайте слабосолений оселедець або вимочуйте його у воді чи молоці, він гарно смакує з печеною картоплею. Скумбрію ж можна просто запекти з коренеплодами.
Ягоди (смородина, порічки, ожина, малина, полуниця). Якщо плід яскравий, значить, він багатий на антиоксиданти. Ягоди в раціоні діють на запалення в судинах, як порошок з вогнегасника на полум’я. Їжте ягоди свіжими чи замороженими, а якщо консервуєте, то достатньо стерилізувати їх у власному соку, без цукру.
Волоські горіхи. Це прекрасне джерело жирних кислот омега-3, клітковини й білка. Горіхи не треба смажити і не варто чистити наперед. Чищені горіхи краще промити.
Гарбузове насіння. Це і антистрес, і джерело жирних кислот омега-3. Їжте насіння сирим.
Гарбузи, помідори, морква. Усі гарячі кольори свідчать про вміст каротиноїдів чи лікопенів – пігментів, які також гасять запалення. Ці пігменти розчиняються тільки в жирах і обре переносять термічну обробку. Тому можете тушкувати, відварювати, додавати в супи. Гарбузове пюре може бути основою для тіста на запіканку.
Буряк. Це джерело потрібних для здоров’я судин нітратів. Нітрати стають сировиною для виробництва в судинах оксиду азоту, який судини і розширює, знижуючи тиск. Буряки зручно запікати у фользі, чи тушкувати прямо на пательні, поєднувати з горіхами, насінням, оселедцем, шпинатом та гарбузом. Ще одним джерелом нітратів та амінокислоти цитруліну, яка теж помічна для розширення судин, є кавуни та їхнє насіння.