A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

Сезон алергій розпочато: як допомогти собі в період цвітіння трав та дерев

Дата: 10.04.2024 08:54
Кількість переглядів: 16

🌺🌸🌼Поліноз (алергія на пилок🗣️)

#Пилок – це надто дрібний порошок, що виробляється деревами, квітами, травами та бур'янами для добрива інших рослин того ж виду. У багатьох людей виникає несприятлива імунна відповідь, коли вони вдихають пилок. Зазвичай імунна система запобігає хворобам, захищаючи організм від шкідливих вторгнень (віруси та бактерії).

🧬У людей з полінозом імунна система помилково ідентифікує нешкідливий пилок як небезпечний. Вона починає виробляти хім. речовини (зокрема гістамін) для боротьби з пилком. Алергічна реакція призводить до численних дратівливих симптомів, таких як: чхання, закладеність носа та сльозотеча.

📆Загострення полінозу відбувається в теплу пору року – з березня по жовтень (коли в повітря потрапляє величезна кількість пилку, що утворюється під час цвітіння дерев, чагарників, трав, бур’янів).

🪻🌾Існують сотні видів рослин, які виділяють пилок у повітря та викликають алергічні реакції, зокрема: берези, дуби, трава, амброзія, тополі тощо.

📊Кількість людей у світі, чутливих до пилку рослин, неухильно зростає. 

В Україні, як і у світі, алергічні захворювання в сезонні періоди цвітіння рослин є актуальною проблемою та причиною численних захворювань дітей, зниження працездатності дорослого населення. Вони характеризуються прогресуючим характером перебігу та формуванням бронхіальної астми.

🚩🚩До найчастіших симптомів полінозу належать:

〽️закладеність носа, рясний нежить, набряк слизової, порушення носового дихання;

〽️сльозотеча, світлобоязнь, відчуття стороннього предмету і печіння в очах;

〽️припухлість і почервоніння повік;

〽️свербіж носа/очей;

〽️зниження почуття смаку чи запаху;

〽️кашель;

〽️можливі напади бронхіальної астми, якщо у процес запалення втягується слизова оболонка бронхів;

〽️загальні симптоми: головний біль, слабкість, знервованість, відсутність апетиту, зниження працездатності, порушення сну.

📌Як запобігти полінозу людям, чутливим до пилку рослин у період їхнього цвітіння:

✅Утримуйтесь від заміських прогулянок, (особливо у спекотні вітряні дні, найкраще перебувайте біля водойм, де вологість повітря вища, уникайте прогулянок вранці).

✅Виходьте на вулицю, одягайте сонцезахисні окуляри, які щільно прилягають до обличчя, повернувшись додому – прийміть душ, промийте ніс та очі водою або ізотонічним чи гіпертонічним розчином харчової солі.

✅Більше перебувайте вдома, завісивши вікна вологою марлею, складеною в декілька шарів.

✅Для очищення повітря використовуйте кондиціонер, часто робіть вологе прибирання.

✅Провітрюйте приміщення (найкраще це робити вночі, після дощу, коли концентрація пилку мінімальна).

✅З обережністю ставтесь до підбору кімнатних та садових рослин, оскільки вони мають однакові антигени з пилком дерев, трав, бур`янів (герань, примула, садові та польові квіти – троянда, бузок, жасмин, конвалія тощо).

✅Уникайте продуктів харчування, що посилюють прояви алергії, вживання фітопрепаратів. Чутливість до одного алергену може призвести до виникнення чутливості до схожого продукту, який містить такий же або подібний білок.

✅Якщо ваші симптоми стали більш серйозними або якщо ваші ліки від алергії викликають небажані побічні ефекти, зверніться до свого лікаря!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень