Ожина: наскільки корисна ягода❓
#Ожина - це суперпродукт, який містить багато корисних вітамінів, мінералів, клітковини та антиоксидантів. Зазвичай вона плодоносить з кінця літа до жовтня. Кожна дозріла ягода складається з - одиночних маленьких насінин (кістянок), наповнених соком пурпурно-чорного кольору. Ожина є помічною у боротьбі з раком та допомагає запобігти серцево-судинним захворюванням.
Поговоримо, які ж саме ПЕРЕВАГИ має ОЖИНА для нашого здоров'я:
Багата на вітамін С. Вітамін С - це невід'ємна частина утворення колагену в кістках, сполучній тканині та кровоносних судинах. Вітамін С також допомогагає: лікувати рани, регенерувати шкіру, зменшити кількість вільних радикалів в організмі, засвоїти залізо, зменшити ризик розвитку застуди та окислювальний стрес, запобігти цинзі.
Містить багато клітковини. Більшість людей не отримують достатньої кількості клітковини у своєму раціоні. Дієта з низьким вмістом клітковини призводить до проблем з травленням (здуття живота, закрепи та біль у животі). Дієта з високим вмістом клітковини допоможе знизити рівень холестерину, сприяти регулярному випорожненню кишківника, контролювати рівень цукру у крові за рахунок уповільнення швидкості всмоктування цукру.
Відмінне джерело вітаміну К. Саме він допомагає крові згортатися. Окрім того, він відіграє неабияку роль у метаболізмі кісток. Нестача вітаміну К може призвести до стоншення кісток та їхніх переломів, легких синців, рясних менструальних кровотеч, крові у калі та сечі.
Високий вміст марганцю. Він життєво важливий для здорового розвитку кісток та імунної системи. Він допомагає організму засвоювати вуглеводи, амінокислоти та холестерин. Як і вітамін С, марганець відіграє ключову роль у формуванні колагену. Марганець запобігає остеопорозу, контролює рівень цукру у крові та здатен зменшити епілептичні напади.
Покращує здоров'я мозку та запобігає втраті пам'яті, викликаної старінням. Антиоксиданти в ягодах допомагають боротися з вільними радикалами та змінюють взаємодію нейронів мозку. Це зменшить запалення мозку, що здатне призвести до когнітивних та рухових проблем, характерних для старіння.
Допомагає підтримувати здоров'я ротової порожнини. Ожина має антибактеріальні та протизапальні властивості щодо деяких видів бактерій, які викликають захворювання порожнини рота.
Підтримує оптимальне здоров'я очей. Ожина - це природне джерело лютеїну та зеаксантину. Це каротиноїди, які допомагають захистити очі від ультрафіолетових променів та синього світла, що випромінюється мобільними телефонами та комп'ютерами (призводить до дегенерації жовтої плями, та прогресуючої втрати зору).
Попри вищеперараховані переваги, відмовитись від вживання ожини слід тим людям, в яких:
захворювання нирок;
підвищена кислотність;
знижений артеріальний тиск;
хронічні захворювання ШКТ;
цукровий діабет на останніх стадіях.