Як уберегтися від гострих кишкових інфекцій у спеку
Літо традиційно є періодом підвищеної захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ). Причиною виникнення ГКІ зазвичай є вживання недостатньо термічно обробленої їжі, неякісних харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках та у місцях несанкціонованої торгівлі.
Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:
купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях і офіційних торгових мережах. Не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі;
мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні;
ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С, не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години;
зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником;
використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду;
не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах або якщо ви не впевнені у їх якості;
в умовах тривалої відсутності електроенергії, не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.