A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Оратівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Оратівської селищної ради

Всесвітній день травної системи - 29 травня.

Дата: 29.05.2025 15:06
Кількість переглядів: 13

Фото без опису

 

             Травна система виконує роль прийому, поглинання та використання поживних речовин, видалення відходів. До органів травної системи належать всі частини нашого організму, що залучені, під час їжі 🍏або питва🚰. Після того, як ви споживаєте їжу та рідини, травна система розщеплює їх на основні частини: вуглеводи, білки, жири та вітаміни. Потім вони всмоктуються у кровотік🩸, який розносить їх клітинами по всьому тілу. Поживні речовини забезпечують клітини енергією, яка необхідна їм для зростання та відновлення. Аби працювати правильно весь наш організм (від гормонів до серця❤️) потребує поживних речовин із травного процесу.

👏Поговоримо сьогодні про найцікавіші факти про ТРАВНУ СИСТЕМУ:

💙У середньому людина виробляє 1,1 л слини щодня.

💙М'язи стравоходу ніби гігантська хвиля. Вони допомагають переміщувати їжу та напої у шлунок - перистальтика.

💙Вісь кишківник-мозок - це тісний зв'язок, який існує між травною системою та нашим мозком. Емоції (у т.ч. стрес) та мозкові розлади впливають на те, як наш організм перетравлює їжу.

💙Довжина тонкої кишки становить близько 7 м, а товстої — лише близько 2 м.

💙Шлунок здатний розтягуватись і утримувати до 1,2 м їжі за один раз.

💙Аеробні вправи - це найкращий вид вправ для підтримки нашого травного тракту у формі.

💙Коли ми народжуємось, то в нас немає здорових бактерій, необхідних організму для травлення їжі.

💙Ви зригуєте, аби випустити зайве повітря, яке ви ковтаєте (якщо швидко їсте, п'єте газовані напої або курите).

💙Гикавка може бути спричинена різкою зміною температури.

💙Кількість слини збільшується, коли у вас блювота. Це відбувається задля захисту зубів від кислоти у шлунку.

💙Найтриваліший напад постійної гикавки тривав 68 р.

📌Окрім того, не варто забувати про ПРАВИЛА ТАРІЛКИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ:

✅Не пропускайте сніданок та вечеряйте не менше, ніж за 3 год. до сну.

✅Робіть 1-2 перекуси до та після обіду.

✅Процес їжі має тривати 20-30 хв, перекус - не менше 10 хв.

✅Споживайте менше оброблених продуктів, де міститься багато солі та цукру.

✅Намагайтесь щодня споживати корисні продукти з усіх груп: 300 г овочів (за 4-5 порцій), 75 г бобів, фрукти & ягоди - 300 г (за 2 порції), 70 г цільнозернових злаків для жінок та 90 г - для чоловіків.

✅Обмежте використання сала або вершкового масла, замінивши на 70 г олії (оливкова, соняшникова, лляна, кукурудзяна) щодня.

✅Споживайте не більше 5 г солі та 50 цукру щодня.

✅Намагайтесь готувати 2-3 рибні страви на тиждень, а також 1-2 яйця на добу.

✅Пийте звичайну воду. Під час їжі не вживайте чай та каву.

✅Ведіть активний спосіб життя.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень